בלוז לחופש הגדול ביקורת על המחזמר החדש בתיאטרון בית ליסין
- מאת Ticketsi
- פורסם ב-19/01/2024, 18:59
- עודכן ב-12/02/2024, 11:19

בלוז לחופש הגדול בהפקת תיאטרון בית ליסין ותיאטרון מוצקין, מתרחשת על רקע הקיץ האחרון של חמישה נערים לפני הגיוס לצבא, נוגעת בנימי נפשו של הקהל, שוזרת את השמחה הצעירה של אהבה וידידות עם המציאות המפוכחת של אובדן וחובות חברתיות.
הסנכרוניות הבלתי מתוכננת של המחזמר עם אירועי ה-7 באוקטובר, רק הגבירה את ההשפעה שלו, והפכה כל הופעה למראה שבה הקהל יכול לראות שברירים מהחוויות שלו עצמו. עם שילוב של הומור ורגש, בלוז לחופש הגדול לוקח את הקהל למסע רגשי שמבטיח להשאיר אותו גם מבודר וגם מהורהר, ומוכיח שוב שהבמה היא לא רק פלטפורמה לביצוע, אלא מרחב לריפוי והבנה קולקטיביים.
תוכן עניינים [הצג]
הסיפור והנושאים
העלילה עוסקת בחמישה נערים שחיים את הרגעים האחרונים של נעוריהם חסרי הדאגות לפני שהם מתגייסים לצבא, בתקופה שבין מלחמת ששת הימים למלחמת יום הכיפורים. כאשר טרגדיה מכה עם מותו של חבר שגויס לצבא, המחזה מקבל תפנית וחושף את שבריריות החיים ואת המציאות הקשה שמצפה לצעירים האלה.
המועד שבו עלתה ההצגה לא יכול היה להיות מדויק יותר. המחזמר היה אמור לעלות ב-17 באוקטובר ונדחה לאמצע ינואר 2024. עלילת הסיפור מהדהדת עם הכותרות ששולטות בחדשות הישראליות, מטשטשת את הגבולות בין הבמה לרחובות.
בלוז לחופש הגדול צולל לתוך שאלות משמעותיות העומדות בפני הדמויות: המתחים בין הרצון לשירות צבאי משמעותי לבין המאבק לשלום, את מעמדן של בנות הזוג של חיילים שנפלו בקרב, את ההשפעה של אובדן חברים במלחמה ואת החלומות והשאיפות של צעירים שרק רוצים לחיות את חייהם.
צוות השחקנים
הרלוונטיות של בלוז לחופש הגדול מתעצמת בזכות הקאסט הדינמי שלה - קבוצה של שחקנים צעירים ומלאי תשוקה, חלקם טריים מבית הספר למשחק, שמביאים אנרגיה אותנטית לבמה לצד שחקנים וותיקים ומנוסים: חני נחמיאס, דור הררי, נועם קלינשטיין, טל גרושקה, איתמר אלבז, אבירם אביטן, דורון אורן ועוד. הכישרונות החדשים מזריקים להופעות שלהם גולמיות וכנות שמתיישרות באופן מושלם עם הנושא של המחזה: התלהבות נעורים שמתמודדת עם מציאויות קשות.
בחירת הליהוק היא הצהרה אמיצה בפני עצמה, שמציגה את הדור הבא של השחקנים הישראלים שלומדים לא רק לנווט את המלאכה שלהם אלא גם את הנופים הרגשיים המורכבים של הדמויות שהם מגלמים. חוסר הניסיון היחסי שלהם הוא יתרון, שכן הוא מתורגם לתיאור כנה של הבלבול והעוצמה שמגיעים עם עמידה על סף הבגרות.
קבוצת השחקנים הזו מעניקה הופעות שהן גם עוצמתיות וגם עדינות. הם מגלמים את הדמויות בביטחון כזה שהקהל לא יכול שלא להימשך לחיים ולמאבקים של הצעירים האלה. הכימיה בין חברי הקאסט היא מוחשית, ויוצרת סינרגיה שמרוממת את ההפקה מהופעה גרידא לחוויה משותפת עם הקהל.
כוחה של האמנות בעתות משבר
בעתות משבר, האמנות מתגלה לעתים קרובות כקרן אור של תקווה וכאמצעי לעיבוד רגשות מורכבים, ובלוז לחופש הגדול משמש דוגמה מובהקת לתופעה זו. הנרטיב של המחזמר, למרות שהוא ספציפי בהקשר הישראלי שלו, נוגע בנושאים אוניברסליים של אובדן, אהבה ועמידות הרוח האנושית, ומציע לקהל בימים אלה מפלט קתרטי ואמצעי להתמודד עם המציאות שלהם.
הצירוף המקרי וההזוי של נושאי המחזה עם האירועים המתפתחים בחיים האמיתיים שלנו, הפך את התיאטרון למקדש שבו מתחילים ההרהור והריפוי. לאמנות יש את היכולת המופלאה לנחם ולעורר, לרפא ולערער, וההפקה הזו עושה בדיוק את זה. היא מזמינה צחוק ומאפשרת דמעות, ומכירה בטבע הרב-פנים של האבל ובחיוניות השמחה.
ההפקה
בלוז לחופש הגדול בולט לא רק בזכות השחקנים שלו, אלא גם בצוות הההפקה מאחורי הקלעים. הכתיבה מאת אורן יעקובי והבימוי של יותם קושניר (על פי סרטם של רנן שור ודורון נשר) יוצרים איזון בין הנושאים הכבדים לבין הרגעים הקלילים שמגדירים את הנעורים.
המוסיקה שנכתבה על-ידי עילי בוטנר ואורן יעקובי מצליחה ללכוד את לוכד את מהות הסיפור ואת הרגשות של הדמויות שלו.
הכוריאוגרפיה של תומר יפרח מבוצעת בצורה יפהפייה, ומציגה את האנרגיה והכישרון של השחקנים הצעירים.
התלבושות של אורנה סמורגונסקי והפאות מוסיפות שכבה של אותנטיות ונוסטלגיה, ומעבירות את הקהל לתקופה אחרת בהיסטוריה הישראלית.
לסיכום, הנרטיב העכשווי של המחזמר בלוז לחופש הגדול, הנושאים, האומנותיות והאנרגיה של צוות השחקנים הופכים אותו לחווית תיאטרון שאסור לפספס.
לפרטים על בלוז לחופש הגדול כרטיסים, הנחות ולוח הצגות - לחצו כאן >>