בין הורות לנישואין: ביקורת על ההצגה השנה היפה בחיי בהבימה
- מאת Ticketsi
- עודכן ב-10/02/2024, 02:41
תיאטרון הבימה העלה את המחזמר השנה היפה בחיי, המספר את סיפורם של זוג צעיר המתמודד עם אתגרי ההורות והנישואין. בביקורת זו, נחקור את העלילה, הדמויות, המוזיקה וההשפעה הכללית של המחזמר.
תוכן עניינים [הצג]
ניתוח עלילה ודמויות
השנה היפה בחיי מספר את סיפורם של דנה ורוני (רוני דלומי ולי בירן), זוג צעיר, קרייריסטים ומצליחים, שמוצאים את עצמם מתמודדים עם המעבר מחייהם היציבים, השקטים והרומנטיים לשגרה ההיסטרית של גידול בנם התינוק, אריק.
לפרק החדש הזה בחייהם מתלוות אימהותיהם בעלות הדעות הקדומות והמנוגדות בתכלית, שמוסיפות שכבה נוספת של מורכבות למצבם המאתגר ממילא. השאלה המרכזית של המחזמר היא האם אהבתם של דנה ורוני תוכל לשרוד את השנה הראשונה לחייהם המשותפים החדשים, או שנישואיהם יגיעו לנקודת האל-חזור.
הדמויות במחזמר מזדהות ומתפתחות היטב, כאשר דנה ורוני מייצגים את הזוג המודרני הארכיטיפי שמנסה לאזן בין שאיפות הקריירה לחיי המשפחה. לעומתן, אמהותיהן מספקות הקלה קומית באישיותן המנוגדת ודעותיהן על הורות. צוות השחקנים המשני, הכולל חברים ועמיתים לעבודה, מעשיר עוד יותר את הסיפור ומוסיף עומק לסיפור.
מוזיקה ומילים
אוהד חיטמן, המלחין והתמלילן של השנה היפה בחיי, יצר פסקול מוזיקלי מרתק ומתוחכם כאחד. השירים במחזמר מציגים את יכולתו של חיטמן ליצור מלודיות בלתי נשכחות ומילים שמדברות לקהל. המוזיקה מציבה רף גבוה למה שניתן להשיג בשפה העברית, ומשחק המילים המיומן של חיטמן והמילים מעוררות המחשבה גורמים לשירים להתבלט.
הסגנון המוזיקלי של השנה היפה בחיי שונה מהפקות ישראליות אחרות בכך שהוא מכוון לצליל בוגר ומתוחכם יותר. ההרכב מצומצם, כאשר הדגש מושם על ביצועים ווקאליים חזקים ופרטיטורה מוסיקלית עשירה ומרובדת. גישה זו מבדילה אותו ממחזות זמר ישראליים אחרים, הנשענים לא פעם על מספרי הפקה נוצצים ועל קאסט אנסמבל גדול.
ההשפעה על סצנת התיאטרון הישראלית
העלאת השנה היפה בחיי מהווה רגע משמעותי בסצנת התיאטרון הישראלי, שכן מדובר באחד ממחזות הזמר הישראליים המקוריים הגדולים הראשונים בשנים האחרונות. במשך זמן רב מדי שלטו מחזות זמר מתורגמים על במות ישראל, אך עם הצלחתן של הפקות מקור ישראליות אחרות כמו "בילי שוורץ" ו"אפס ביחסי אנוש", התעורר עניין מחודש ביצירת מחזות זמר מקוריים בשפה העברית.
מגמה זו הובילה גם להתפתחותן של הפקות בקנה מידה קטן יותר כמו "החב"דניקים", שזכתה להצלחה רבה וסייעה לסלול את הדרך לשנה היפה בחיי. הופעתם של מחזות זמר ישראליים מקוריים היא התפתחות חשובה לסצנת התיאטרון הישראלית, שכן היא משקפת רצון גובר לסיפורים אותנטיים המדברים אל ההוויה הישראלית.
השוואות להפקות ישראליות פופולריות אחרות
בהשוואה בין השנה היפה בחיי ליצירות ישראליות פופולריות אחרות, ניכר כי המחזמר הזה מנסה ליצור לעצמו נישה ייחודית בנוף התיאטרון הישראלי. בעוד שההפקות הנ"ל מתאפיינות בקאסטים גדולים, במספרים מוזיקליים מושקעים ובמוזיקה קליטה, השנה היפה בחיי נוקט בגישה צנועה יותר, ומתמקד בסיפור קטן ואינטימי יותר ובפסקול מוזיקלי מתוחכם.
ביקורות הקהל וקבלה בקרב המבקרים
הקבלה בקרב המבקרים של השנה היפה בחיי הייתה חיובית ברובה, ורבים מהמבקרים שיבחו את המוזיקה המתוחכמת של המחזמר, את המשחק המשובח ואת הסיפור שקל להזדהות איתו. עם זאת, היו מבקרים שטענו שהעלילה והדמויות פחות מרתקות ממה שהן היו יכולות להיות, ושהמחזמר עלול להתקשות להתחבר לקהל הרגיל להפקות גרנדיוזיות ועתירות אנרגיה.
תגובת הקהל למחזמר הייתה מעורבת. היו צופים שמצאו את הסיפור והדמויות מזדהים ומרגשים רגשית, בעוד שאחרים הביעו אכזבה מהגישה הצנועה יותר לסיפור ולמוזיקה. בלי קשר לדעות האישיות, השנה היפה בחיי עשה ללא ספק רושם על סצנת התיאטרון הישראלית ויצר שיח על עתידם של מחזות הזמר הישראליים המקוריים.
שורה התחתונה
לסיכום, השנה היפה בחיי של תיאטרון הבימה מהווה אבן דרך חשובה בנוף התיאטרון הישראלי, שכן מדובר באחד המחזות הזמר הישראליים המקוריים הבולטים שנוצרו בשנים האחרונות.
אמנם ההפקה לא מתהדרת בפאר או באנרגיות גבוהות כמו הפקות ישראליות פופולריות אחרות, אך היא מספרת סיפור שקל להזדהות איתו ומעורר רגשית, שצופים רבים בתיאטרון יכולים להתחבר אליו. המוזיקה המוקפדת, המשחק המשובח וההתמקדות בסיפור קטן ואינטימי יותר מבדלים אותה ממחזות מקבילים והופכים אותה לתוספת ראויה בנוף התיאטרון הישראלי.
נותר לראות האם תהיה לה השפעה מתמשכת על עתיד מחזות הזמר הישראליים המקוריים, אך אין ספק בנוכחותה על הבמה מהווה צעד בכיוון הנכון.