המשתמט ביקורת על ההצגה של תיאטרון בית ליסין
- מאת Ticketsi
- פורסם ב-09/02/2024, 02:55
- עודכן ב-15/02/2024, 13:11
המשתמט בהפקת תיאטרון בית ליסין היא הצגה ישראלית מאת רועי חן, המציע לקהל מבט הומוריסטי וביקורתי על החברה הישראלית. עם דיאלוגים שנונים ודמויות שקל להזדהות איתן, המחזה צולל אל תוך החיים בישראל והשירות הצבאי. הגישה הייחודית של חן לסיפור משלבת הומור תוך כדי שהיא שופכת אור על נושאים חשובים בישראל העכשווית. ביקורת הצגה
תוכן עניינים [הצג]
תקציר העלילה
עלילת המשתמט נפתחת כשחקן הצגות ילדים בן 40, אמרי (שלומי טפיארו / ארז דריגס לסירוגין), מגלה שחייו התהפכו כאשר רותי (נעמה אמית / הגר אנגל), קצינה בצה"ל, מגיעה לגייס אותו בגין השתמטות בת עשרים שנה. אמרי, שטען בעבר למחשבות אובדניות כדי להתחמק משירות צבאי, חייב כעת להתמודד עם ההשלכות של מעשיו בצעירותו.
יחד עם שני גברים נוספים במצבים דומים, מנהל מחלקת ארונות באיקאה ואב לארבעה שמנסה לברוח מאשתו וילדיו בגילומו של אודי גוטשלק, ורפאל - בגילומו של אביעד בנטוב, הנטרף על ידי רחמים עצמיים וזעם לאחר שגילה את בגידתה של אשתו.
בהובלת המפקדת רותי (אפשר לקרוא לה גם רות), הם מבצעים טירונות צבאית לא שגרתית.
חקירה של הנפש הגברית
במהותה, המשתמט היא הצגה גברית המבצעת חקירה של הנפש הגברית הישראלית, המתמודדת עם מחויבויות חברתיות ותשוקות אישיות. רועי חן לוכד את מהות המאבק הזה דרך המיקרוקוסמוס של השירות הצבאי החובה, נושא נוקב בתרבות הישראלית. המחזה מערער על הנורמליות של חברה הכלאה את אלו המסרבים לשאת נשק, ומעמיד את גורלם של סרבני המצפון מול אלו הנכנעים לנורמות החברתיות.
ההצגה עוסקת גם בנושאים של משבר אמצע החיים, נטל הקריירה והמשפחה והשבריריות של מערכות יחסים זוגיות. חוויות אוניברסליות אלו משולבות במיומנות בבד המחזה, ומספקות רקע שאפשר להזדהות איתו עבור הקהל.
נושא ההשתמטות מצה"ל בתקופה הזו, רגיש לבטן הישראלית. אבל, להצגה יש זרימה קלילה וחלקה שמעבירה את הנושא בצורה מצחיקה ושלא נותנת לך ליפול לתחושת הכבדות.
הופעות השחקנים
השחקנים מגישים הופעות טבעיות וניתנות להזדהות. אמרי ורותי, מובילים את ההצגה ביעילות, אבל מי שגונב את ההצג ההוא אודי גוטשלק שמגלם את "מנהל מחלקת הארונות" באיקאה, שבאמת בולט בזכות משחק מעולה המאפשר לקהל להתחבר לחלוטין לרגשות ולחוויות המורכבות של הדמות שלו.
על הבמה יש בסך הכל ארבעה שחקנים (שלושה גברים ואישה אחת), כך שההצגה מרגישה אינטימית ומאוד קל להתחבר אליה.
התפאורה
על הבמה, עיצוב תפאורה פשוט. למרות שהמעברים בין הסצנות יכולים להיות מתוחכמים יותר, העיצוב כולל בעיקרו ספה מרווחת שהופכת בהמשך גם למיטה צבאית. גישה מינימליסטית, שמאפשרת לקהל להתמקד בדמויות ובדיאלוגים שלהן.
תקשורת עם הקהל
השתתפות הקהל היא היבט נוסף ומעניין. השחקנים מתקשרים עם הקהל לאורך כל ההצגה, בודקים דופק, שוברים את הקיר הרביעי ויוצרים חוויה דינמית וסוחפת.
למרות שההצגה מעבירה תחושה גברית לחלוטין, מרגיש שיש בבימוי אינטליגנציה רגשית מוגברת שתורמת רבות למהלך ההצגה. השחקנים מתקשרים עם הקהל בנקודות המעייפות (אך המועטות), מעלים דופק ומחברים אותם חזרה להעלילה.
בשורה התחתונה, המשתמט היא הצגה קלילה ומהנה שמתאימה לתקופה הזו. בגלל שההצגה עלתה לפני המלחמה, נעשו התאמות קלות לטקסטים ולקווי העלילה כדי להתאים למצב העכשווי בישראל. ובכל זאת, מדובר בהצגה משעשעת ומעמיקה על החיים הישראליים, המשלבת בצורה מופתית הומור ופרשנות מעוררת מחשבה. המלצה שלנו - מומלץ לצפות.
לפרטים על כרטיסים, הנחות ולוח הצגות עדכני של המשתמט - לחצו כאן